top of page

Stress! Når begynner det å bli farlig for oss?

Stine Hagen-familieterapi

Stressreaksjoner er bra for oss, men ikke når de er påskrudd hele tiden.


Gjennom å bli bevisst på hvilket stress som er bra for deg, og som hjelper deg med å få gjort ting du skal, og hvilket som er negativ for deg, og som hemmer deg vil du kunne ta bedre valg.



Når du kjenner igjen stresset ditt, så er det også lettere å bremse.



 

Hva skjer i kroppen?

Det som skjer i kroppen din når du blir redd er at hjernen din oppfatter fare og skiller ut stresshormonene adrenalin og kortisol. Dette gir energi til å fokusere på faren, og derfor settes andre kroppslige systemer på vent. Hjertet pumper fortere, pusten øker, som igjen gjør at blodet strømmer ut til musklene. Musklene spenner seg. Du stivner til som en del av kroppens alarmberedskap. Du er i frysmodus, mens du forbereder kroppen til det som skal skje videre. 

Kroppens fryktrespons med mulighet for frys, kamp eller flukt er en livsviktig respons for oss når vi er i fare.



Hva når faren ikke er reel?

Fryktresponsen er altså viktig for oss når vi er i fare. 

Men noen ganger så kan vi bli redde uten at det er noen fare. Kroppen settes i alarmberedskap, selv om det ikke er noen fare.

Det kan skje at vi blir redde for tanken på at noe skal skje. Det kan være en stor bekymring for at barna skal bli skadet, at du selv eller partneren din skal bli syk eller at huset skal begynne å brenne. Hvis det er tanken på ulike ting som skaper frykten så snakker vi om angst heller en frykt.

Stress og angst er det samme for kroppen.

Fryktresponsen er den samme.

Stresshormonene er de samme.

Kroppen vet ikke forskjell på angst og stress.



Kronisk stress.

Stress betyr påkjenning eller belastning. Det er et stort ord, som vi kan ha veldig ulik oppfatning av. Vi vil alle ha ulik tålegrense for påkjenning og belasting.

Hvis negativt stress får mye plass vil du kjenne det i kroppen din. Pusten vil være overfladisk, smerter i nakken, magen eller ryggen, eller klump i magen.

Noen vil oppleve at de får problemer med å sovne, eller at de våkner veldig tidlig. Noen scroller på telefon eller ser på tv seire for å «slappe av» eller rømme fra stresset.


Noen slutter å ta vare på seg selv, som å ikke trene eller spise dårligere mat.

Noen kan føle at alt haster veldig, og at alt er veldig viktig. Da vil det føles veldig vanskelig å prioritere ting fordi det føles som alt er veldig viktig.

Kroppen er i beredskap, og du vil føle deg sliten.

Du vil føle deg trøtt, og sliten, det er ikke så rart fordi både hjernen og kroppen jobber på høygir.



Din brems!

Når du kjenner igjen stresset ditt, så er det også lettere å bremse. Gjennom å bli bevisst på hvilket stress som er bra for deg, og som hjelper deg med å få gjort ting du skal, og hvilket som er negativ for deg, og som hemmer deg vil du kunne ta bedre valg.



 

Trenger du hjelp til nye valg?

Sammen kan vi jobbe med å lære kroppen og hjernen din å endre fokus.

Du kan bare ha en tanke og en følelse.

Sammen kan vi jobbe med egenomsorg, følelser, mestringsstrategier og kommunikasjon. Vi kan jobbe med din historie, og hvilken påvirkning den har på deg i dag. Vi kan jobbe med det å sette grenser, og hvordan du kan kommunisere det ut på en tydelig måte.





 

Nettkurs for kvinner!

Bedre i balanse - motivert for endring.

Dette er nettkurset for deg som ønsker å bli en bedre utgave av deg selv.  Du er motivert for å heale gamle sår, for å gi slipp på kontroll og for å gi deg selv egenomsorg. 

Når du velger å jobbe med deg selv er det viktig å huske at det er en konstant prosess. Dette nettkurset er kanskje begynnelsen av reisen din, kanskje er det et steg på den veien du allerede er eller kanskje er det påminnelsen du trenger for å ta opp igjen noe du har begynt på tidligere.

Gjennom dette kurset vil du legge grunnlaget for større forståelse av deg selv, følelsene dine, behovene dine og stressreaksjonene dine.




 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page